Husvakt
Sen ett par dagar tillbaka är vi husvakt åt min mor och hennes sambo. Tyvärr regnar det ju mest hela tiden så vi sitter mest inne ändå. Dock är det skönt med lite miljöombyte. Nu äntligen är pappren på barnens namn inskickade. Skulle ha varit klart i fredags, men fram tills i förmiddags har vi inte varit helt säkra. Allt ska ju kännas bra. Men nu är det gjort! Lillskit heter nu mera Meja och tvåan blev en Lisa.

2år
Mitt i allt bakande slås jag av tanken -för exakt två år sen var vi på väg till förlossningen. Den natten skulle jag få uppleva något magiskt. Och nästa gång vi kom hem var med ett litet knytte i famnen...
Shit, jag blir gråtfärdig av den tanken. 
Imorgon blir hon två. Den bästa lilla pratglada, äventyrslystne, intligenta tålamodskrävande, sjungande och envisa 2åring jag träffat.
Tvillingupproret
Igår startade ett uppror bland tvillingföräldrar. Tvillingar har nämligen inte rätt till samma antal föräldradagar som enlingar. För det handlar faktiskt inte om föräldrarnas rätt till föräldradagar, utan barnens rätt till sina föräldrar.
I brist på tid kopierar jag här ett brev skrivet av en annan tvillingmamma som jag tycker summerar det hela mycket bra.


Det här är ett öppet brev till Stefan Löfven och socialdepartementet med Annika Strandhäll, Åsa Regnér och Gabriel Wikström som ansvariga politiker.

Stefan, jag skriver till dig och till socialdepartementet i rollen som förälder. Jag är en stolt mamma till tre fantastiska barn. Att vara förälder i Sverige är toppen på många olika sätt och jag är väldigt tacksam för föräldraförsäkringen som finns. Jag är stolt över att leva i ett land som värderar barnets trygghet och familjens välmående högt. Men det finns ett problem; vår föräldraförsäkring är inte gjord för att alla barn ska få känna tryggheten i att ha en famn att komma till när de behöver.

När vi fick vårt första barn så fick vi 480 föräldradagar som vi använt för att kunna vara hemma med honom tills han var ungefär 18 månader och fick plats på en förskola. När vi fick vårt andra barn fick vi ytterligare 480 föräldradagar att använda på samma sätt. När vi fick vårt tredje barn fick vi dock bara 180 föräldradagar. Anledningen till det är att vårt andra och tredje barn råkar vara födda samma dag, de är tvillingar. Att föräldraförsäkringen är utformad så ger oss som föräldrar två alternativ men båda kommer med problem och inget känns helt rätt för ett föräldrahjärta.

Är jag hemma själv med mina tvillingar ställs jag hela tiden inför det faktum att jag måste prioritera, ett barn måste få vara viktigare än det andra, hela tiden. När den ena skriker hysteriskt av hunger och den andra bajsat ner sig totalt, vilken bebis ska jag då prioritera? När båda håller på att få tänder och är otröstliga, vilket barn tröstar jag då? När den ena vill leka med klossar och den andra vill läsa en saga, vem leker jag med? När de båda ska lära sig gå och ramlar och slår sig om jag inte är där för att fånga, vem låter jag falla? Jag kan inte välja, kan du?

Är vi hemma båda två så räcker föräldradagarna tills barnen är 11 månader, sen har vi inga dagar kvar. Detta eftersom tvillingar idag får 150 dagar färre per barn än enlingar får. I Sverige idag får barn inte börja förskola förrän de är 12 månader gamla och där jag bor är det även svårt att få plats annat än vid terminsstart på hösten. Det betyder att från att mina tvillingar är 11 månader fram tills att de är 18 månader inte har någon omsorg. Vad gör vi då? Vi har inte råd att anlita en barnflicka och även om vi får plats på en förskola långt bort från vårt hem så är där en månad då vi står helt utan ersättning.

Jag älskar mina barn precis lika mycket och värderar dem lika högt. Jag önskar att även regeringen tillskrev alla mina barn, och alla andras barn, lika värde. Ni anser att vi som tvillingföräldrar får 180 dagar extra men det vi får är två barn som aldrig kan känna sig trygga i att det finns en ledig famn att krypa upp i när de behöver närhet, kärlek eller tröst.

Se över föräldraförsäkringen och visa att alla barn är lika mycket värda!

Det är svårt att räcka till som flerbarnsförälder generellt, men ännu svårare blir det för tvillingföräldrar där barnen oftast får igenom samma faser samtidigt. Dessutom är det en ekonomisk fråga. Men vår stora tjej har vi försökt spara på dagar för att ha möjlighet att vara hemma med henne även när hon blir lite större och under kommande lov. Vi har inte samma möjlighet att spara dagar till tvillingarna då vi behöver ta ut fler dagar för att få ekonomin att fungera. Tvillingar har inte samma möjlighet att ärva från sina eventuella syskon. Det behövs nämligen två uppsättningar av allt, samtidigt.
Det handlar inte om att vi vill ha fler dagar för att kunna vara hemma längre. Det handlar om att ha möjlighet att ge våra barn samma möjlighet till tid med en förälder.